NPS - HSS-E

Uitvoeringen en toepassingen van korte machinetappen

Een machinetap is gemaakt om in één werkgang en volledige draad te tappen. Er zijn meerdere varianten leverbaar met elk haar eigen specifieke eigenschappen. Machinetappen zijn geschikt voor algemeen gebruik in laag- en ongelegeerd staal met een treksterkte tot 900 N/mm².

Tappen met rechte spaangroeven (vorm A, C, D) zijn uitermate stabiel en zijn vooral geschikt voor kortspanige materialen.

Tappen met schilaansnijdig (vorm B) hebben een gedwongen spaanafvoer die de spaan naar beneden de tap uit drijft. De tap is bijzonder geschikt voor doorlopende gaten.

Tappen met rechtse spiraalgroeven (vorm C/35°RSP) hebben een gedwongen spaanafvoer die de spaan naar boven de tap uit drijft. De tap wordt over het algemeen gebruikt voor het tappen van draad in blinde gaten.

Tappen met uiteengezette tanden (vorm B-AZ) hebben minder gangen op het geleidende draad gedeelte. Wrijving wordt hierdoor gereduceerd en smeermiddel kan gemakkelijker de snijkanten bereiken. De tap is zeer geschikt voor doorlopende gaten en langspanige taaie materialen.