Machinetappen met kleurring

Uitvoeringen en toepassingen van machinetappen met kleurring

Een machinetap met kleurring is gemaakt om in één werkgang en volledige draad te tappen. Er zijn meerdere varianten leverbaar met elk haar eigen specifieke eigenschappen.

Tappen met rechte spaangroeven (vorm A, C) zijn uitermate stabiel en zijn vooral geschikt voor kortspanige materialen.

Tappen met schilaansnijdig (vorm B) hebben een gedwongen spaanafvoer die de spaan naar beneden de tap uit drijft. De tap is bijzonder geschikt voor doorlopende gaten.

Tappen met rechtse spiraalgroeven (vorm C/39°RSP en C/40°RSP) hebben een gedwongen spaanafvoer die de spaan naar boven de tap uit drijft. De tap wordt over het algemeen gebruikt voor het tappen van draad in blinde gaten.

 

Coatings machinetappen

Op machinetappen kunnen diverse slijtvaste coatings worden aangebracht. Standaard zijn er diverse types gecoat, maar op aanvraag kan nagenoeg elke tap worden gecoat.

Titanium Nitride (TiN) is een extreem slijtvaste goudkleurige coating. De hardheid is 2000-2300 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 600-700 °C. De wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,67. De TiN coating zorgt voor een hoge slijtvastheid, waardoor er met een hogere snijsnelheid gewerkt kan worden. Tevens treed er minder koudlas op.

Vaporiseren of stoomontlaten (VAP) is een proces waarbij er zuurstof in de buitenkant van de tap wordt gebracht, waardoor een ijzeroxide laag ontstaat. De tappen voorkomen koudlas en sijolie en snijpasta's hechten beter op de tap. Tevens wordt snijkantopbouw voorkomen.

Titaan Carbonitride (TiCN) is een zeer harde, taaie en slijtvaste coating. Echter is deze coating minder temperatuurbestendig namelijk 400-500 °C. De hardheid is circa 3000 HV (Vickers) en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,38. De tap moet zeer goed gekoeld worden tijdens gebruik. De coating is zeer geschikt voor laag- en ongelegeerde stalen, aluminium met een hoog siliciumgehalte, messing en brons.

Titanium Alumniumnitride (TiAIN) is een coating waarbij aluminium wordt toegevoegd in plaats van koolstof. De hoge slijtvastheid wordt gecombineerd met een hoge toelaatbare temperatuur van 800-900 °C. De hardheid is circa 3300 HV (Vickers) en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,37. De coating is zeer geschikt voor een hoge snijsnelheid en voeding. Tevens is de coating het meest geschikt om droog te snijden en voor hardmetaal verwerking.

Chroom Nitride (CrN) heeft een zeer goede chemische en thermische bestendigheid. De hardheid is circa 2000-2200 HV (Vickers) en de maximale toelaatbare temperatuur is 700-750 °C. De wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,57. De coating is zeer geschikt voor het snijden van koper-, messing-, brons-, titanium-en aluminiumlegeringen zonder silicium.

Nitreren (NIT) is een thermochemische behandeling die de oppervlaktehardheid van het gereedschap verhoogd, bij een gelijkblijvende taaie kern van het basismateriaal. Een bijkomend voordeel is dat de coating smeermiddel beter vastgehoud. De hardheid is circa 1000 HV (Vickers) en de maximaal toelaatbare temperatuur is 500 °C. De wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,5. De coating wordt voornamelijk gebruikt voor het verspanen van gietijzer en bakeliet.

 

Toepassingslijst machinetappen met kleurring